VALOR! 10 debats sobre la construcció del valor de la ciutat

La modernitat artística es va construir sobre una novetat històrica que, en gran mesura, encara travessa el nostre present: els artistes i productors d’imatges en general van deslegitimar els valors, les convencions i les formes autoritzades heretades de la tradició i van esborrar els límits i els marges d’acció de l’espai artístic. Però van desplegar aquesta potència lliure i política de les imatges sobre un nou món urbà, de drets d’autor i distribució, exposicions universals i turistes en el segle dels diners com a nou valor. L’art desitjava un museu sense parets i ara habita en una fàbrica sense murs, en una smart city.

Aquesta negociació entre el descrèdit o la crítica dels valors rebuts i la ubiqüitat del valor econòmic com a regulador últim de la cultura, ens apareix avui alhora com la batalla que cal fer i la que no sabem fer: com una batalla per a la qual ens falten sabers.

Des d’aquí, Valor! és un cicle de 10 debats que parteixen de 10 escenaris oberts en present a Barcelona on es decideix el valor icònic, històric, polític i col·lectiu d’algunes coses que es veuen a la ciutat.

A cura de Jorge Luis Marzo i Joana Masó

EDUCACIÓ I DESPRODUCTIVISME
DEBAT
Nuccio Ordine i Jara Rocha
Dimecres 17 de febrer, a les 19 h
Espai 4
Debat en italià i castellà. Traducció simultània


L’actual sistema liberal queda plenament emmirallat en els nous programes educatius impulsats per la Unió Europea en la darrera dècada. El model Bolonya, que persegueix l’excel·lència i la sostenibilitat laboral, obre els conflictes propis d’una vida social i intel·lectual abocada a la productivitat. Des de la universitat, moltes veus demanen que s’alliberin valors segrestats per la lògica de la competitivitat mercantil, com ara la utilitat.

Debat amb Nuccio Ordine, filòsof i professor de literatura a la Universitat de Calàbria (Itàlia), moderat per Jara Rocha, mediadora cultural i comissària independent.

Debat organitzat en col·laboració amb l’Institut d’Humanitats de Barcelona, l'editorial Acantilado, l'editorial Quaderns Crema i l'Istituto Italiano di Cultura di Barcellona.

Nuccio Ordine és filòsof, professor de literatura a la Universitat de Calàbria, entre d’altres universitats, i autor de l’assaig La utilidad de lo inútill.

Jara Rocha és mediadora cultural, comissària independent, vinculada a la cultura lliure i professora a Bau Centre Universitari de Disseny de Barcelona.

http://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/activitats/valor

Més notícies
Arxiu de notícies