L’AELC concedeix el XVI Premi Jaume Fuster a Carles Hac Mor a títol pòstum

ACN Barcelona.-El poeta Carles Hac Mor ha estat reconegut a títol pòstum aquest dimarts amb el XVI Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, en reconeixement a la seva trajectòria. El jurat, integrat per companys d'ofici membres de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), ha volgut retre un homenatge al poeta, que va morir el gener de 2016, poc després de convocar-se el premi. La presidenta de l'AELC, Bel Olid, ha fet entrega d'un diploma i d'una ploma commemorativa a la companya del poeta, Ester Xargay, que ha recollit el guardó. L'entitat editarà properament un volum de la col·lecció ‘Retrats’ dedicat al poeta, elaborat per l’estudiós de la seva obra, Jordi Marrugat.

Bel Olid ha explicat aquest divendres que la distinció pòstuma a Carles Hac Mor s’adequa a les bases del guardó, perquè el poeta era viu quan van començar les votacions dels socis de l’AELC. Donat que la seva candidatura tenia molts suports, van ser molts els socis que van demanar que seguís sent vàlid el vot per a ell un cop mort, i així finalment va esdevenir l’autor més votat.Carles Hac Mor succeeix Joan Margarit com a vigent guanyador del Premi Jaume Fuster. El crític literari i estudiós de l’obra d’Hac Mor, Jordi Marrugat, ha destacat aquesta circumstància com “una mostra de la riquesa immensa de la literatura catalana”, doncs els dos autors són, al seu parer, “els dos extremes més oposats imaginables que pot tenir la literatura: la conformitat i la revolta, la passivitat i l’acció, l’ordre i la subversió, el popularisme i l’avantguarda, l’èxit i el fracàs, etc.”. Jordi Marrugat ha glossat la trajectòria de Carles Hac Mor, i la poeta Laia Martinez i Lopez n'ha recitat alguns poemes, durant l'acte que ha tingut aquest dimarts al migdia a l'Aula dels Escriptors de la seu de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). També han intervingut el fill del poeta difunt, i la seva companya, Ester Xaragay. L’un s’ha referit a les “dues famílies” que va tenir el seu pare, “la clàssica i la de tots els artistes, poetes, escriptors que han demostrat novament com l’estimaven”, ha destacat. Al seu torn, Xaragay s’ha mostrat feliç del fet que els companys escriptors hagin reconegut la trajectòria literària d’Hoc Mor. Segons ha expressat, la literatura catalana “ho agraeix”, perquè suposa reconèixer un altre tipus d’escriptura, “un espai de llibertat immens per fer més experimentació literària” que s’obre amb aquest premi.D’altra banda, la presidenta de l’AELC ha anunciat que enguany estrenaran una forma de reconeixement eiximentntària al lliurament del premi, que consistirà en “fer més present la seva literatura” a través d’un recital. D’aquí a un mes l’entitat celebrarà “una festa on serà present la seva poesia”, ha avançat Bel Olid. Sant Jordi solidari amb els refugiatsAixí mateix, Olid ha explicat que coincidint amb Sant Jordi l’associació ha decidit realitzar una acció solidària amb els refugiats a Europa, editant uns punts de llibre amb un poema de Joana Raspall (‘Podries’) que ha cedit la família i que es repartiran als socis perquè el donin “cada vegada que signin un llibre” per la Diada. “És la nostra forma de fer sentir la nostra veu de desacord amb què es maltractin les persones de la manera com ho estan fent els nostres governs”, ha argumentat Olid.


http://www.lavanguardia.com/vida/20160419/401217390242/l-aelc-concedeix-el-xvi-premi-jaume-fuster-a-carles-hac-mor-a-titol-postum.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=facebook&utm_medium=social

Més notícies
Arxiu de notícies