Manca de transparència i gestió erràtica de les polítiques de les arts visuals contemporànies de l'Ajuntament de Tarragona

Des de la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC), volem exposar la manca de transparència i la gestió erràtica de les polítiques culturals de les arts visuals contemporànies de l'Ajuntament de Tarragona.
 
El 2013 es va tancar el Centre d'Art (CA), quan encara estava en els seus inicis, i sense poder desenvolupar un programa que s'havia aprovat en un concurs públic. L'Ajuntament de Tarragona va comunicar que els motius pels quals donava per finalitzat el projecte del CA, era el retallament de les despeses compartides amb la Generalitat de Catalunya, que fins aleshores havien fet possible el seu funcionament.
 
Tot seguit, l'Ajuntament amb el vistiplau de la Generalitat de Catalunya, presentava El Teler de Llum. El nou centre d'art que feia èmfasi en la voluntat del consistori de donar a conèixer i difondre l'art contemporani, i que es gestionaria amb els recursos propis de l'administració municipal. Això volia dir que aquesta vegada no hi hauria cap concurs públic, i la regidoria de Cultura ho implementaria tota sola amb l'ajut de la seva plantilla de tècnics. Durant el mes de març de 2014, la regidora de cultura del moment, Begoña Floria manifestava en una roda de premsa que el nou centre gestionat per l'Ajuntament, seria un projecte per a la ciutat, però que Tarragona exerciria com a capital cultural del Camp de Tarragona, tenint en compte a tots els artistes de les sis comarques.
 
El més preocupant va ser el tancament de vies de debat sobre el nou model de gestió, alhora que no es va fer cap valoració positiva de l'anterior gestió, que al nostre parer, entre altres fites, havia aconseguit reunir i establir xarxes de relacions entre els artistes, i també entre els diferents agents culturals del Camp de Tarragona. Es presentava El Teler de Llum com un espai innovador i necessari per a l'art i la mediació, malgrat que moltes de les idees presentades només eren una apropiació de baixa intensitat de l'anterior projecte rebutjat. També s'iniciava un nou model de comunicació amb la ciutadania: el de les rodes de premsa, que servien per publicitar de manera positiva tota la gestió cultural de l'Ajuntament.
 
Recordem que el CA no va tenir un lloc permanent per desenvolupar la seva activitat, i tampoc ho ha tingut EL Teler, ja que es va dissenyar fent èmfasi en les intervencions artístiques a indrets insòlits, i no preparats a propòsit per mostres d'art. D'aquesta manera, l'administració local creava un centre d'art fet a la seva mida, i deixava al marge la qüestió d'habilitar un espai de la ciutat per allotjar la seu permanent d'un centre d'art contemporani. La importància d'un lloc permanent per l'exhibició de l'art contemporani ha estat una de les reivindicacions més punyents per part dels diferents col·lectius de l'art i la cultura tarragonines. Totes les principals ciutats catalanes disposen d'un menys Tarragona.
 
En aquests moments, el nou regidor de cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats, ha parlat d'un any de reflexió per fer un “Pacte per la cultura” per enriquir un nou projecte cultural, del qual no sabem res, i donem per suposat que El Teler que havia de ser el gran projecte aglutinador de la cultural de tot el Camp de Tarragona, ha fet fallida. El següent pas de Prats ha estat contractar a Nei Torrell, fundador de  l'associació Anima't de Tarragona, i més tard cap del departament d'Edicions del Parlament de Catalunya, com a cap de gestió cultural de l'Ajuntament, per coordinar el nou pla cultural de la ciutat.
 
Tot indica que la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament, ha pensat que creant la figura d'un gestor contractat per un any, i amb un pressupost tancat i una programació establerta amb anterioritat, és una bona solució mentre es desenvolupa la idea del “Pacte per la cultura”. Alhora que evita plantejar-se la continuïtat de la idea inicial quan la Generalitat, en el moment d'ubicar els centres d'art descentralitzats, va atorgar a Tarragona capitalitzar un projecte d'abast supramunicipal. Això implica una responsabilitat envers la resta del territori, però també la confiança i el privilegi d'acollir i gestionar la major part de les activitats que desenvolupa.
 
Pensem que és un bon moment per invitar al regidor perquè expliqui on s'han quedat totes aquestes qüestions durant aquest llarg periple del centre d'art de Tarragona.
 
Comissió 2 de Territori. Camp de Tarragona.

image

Més notícies
Arxiu de notícies