S’inaugura la 57a Biennal de Venècia

Aquest passat dissabte 13 de maig es va obrir al públic la 57a edició de l'Exposició Internacional d'Art de Venècia, La Biennale di Venezia, comissariada per Christine Macel amb el títol a manera de tautologia Viva arte viva.

La proposta general plantejada per Macel se centra en la idea de responsabilitat dels artistes dins una situació global en crisis, des del punt de vista de l'optimisme i la innovació, en una vocació celebratòria i ritualista que deixa potser de banda, com escriu en la seva crítica Barbara Casavecchia, temes més espinosos com el racisme i el populisme. Jordi Colomer, artista barceloní escollit per la AECID, ocupa el Pavelló d'Espanya amb el projecte ¡Únete! Join us! i el comissariat de Manuel Segadé. El projecte es presenta com una "instal·lació d'instal·lacions" que reprèn els interessos de Colomer en l'escultura i el teatre, i que interpel·la directament el públic perquè es comprometi en un vincle, en un prendre partit, reivindicant el nomadisme com a imatge d'una col·lectivitat, una ciutat imaginària on és possible un acte socialment utòpic i radical.

Dins el programa Eventi Collaterali, Catalunya participa en aquesta Biennale amb La Venezia che non si vede. Unveiling the Unseen, projecte d'Antoni Abad amb el comissariat de Mery Cuesta i Roc Parés. El projecte compta amb la col·laboració de persones invidents i de baixa visió i reformula la visita a la ciutat a través d'una aplicació mòbil i un web https://blind.wiki/site/index , centrant-se en el component sensorial i participatiu. La proposta va ser escollida per un jurat compost per Xavier Antich, Martí Manen, Chus Martínez, Martí Peran, Nekane Aramburu, Antoni Muntadas, Ferran Barenblit i Marta Oliveres.
També participen en aquesta Biennale Antoni Miralda i Teresa Lanceta, seleccionats per la mateixa Christine Macel per al Pavelló Internacional de la Biennale, així com Mireia c. Saladrigues al Research Pavillion d'Uniarts Helsinki.

Paral·lelament, Arts Santa Mònica en col·laboració amb Es Baluard i l'Istituto Europeo di Design ha llançat el projecte Ciutat de Vacances, centrat en la relació entre indústria turística i ciutat, sent un dels contextos urbans la ciutat de Venècia, juntament amb Barcelona i Palma. Participen Domènec, Idensitat, Irene Pittatore, Ángela Bonadies, Juan Aizpitarte, Left Hand Rotation, Ángel Marcos, Neus Marroig, Marc Morell, Ana A.Ochoa, Marina Planas - Arxiu Planas i Miguel Trillo. Els projectes es poden veure al Palazzo Grimani del Polo Museale de Venècia des del 10 de maig, seguidament a Es Baluard del 25 de maig al 22 d'octubre, i en l'Arts Santa Mònica a partir del darrer trimestre del 2017.

Més informació sobre la Biennale di Venezia aquí.

image

Més notícies
Arxiu de notícies