Posicionament xarxa pública de centres d'arts de Catalunya

La XARXA DE CENTRES D’ART DE CATALUNYA promoguda per la Generalitat de Catalunya i conformada per 8 centres d’art públics i privats:

ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies Centre d’Arts Contemporànies
Bòlit Girona Centre d’Art Contemporani, Girona
Centre d’Art la Panera, Lleida
Centre d’Art Tarragona
Centre d'Art Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat
Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació
Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, Amposta
MAC - Mataró Art Contemporani

Publica el passat 4 de maig el seu posicionament enfront a la crisi provocada per la COVID-19.  El document és signat per les directores i directors de cadun dels 8 centres.

 

Amb la crisi ocasionada per la COVID-19, l’afectació del sector de les arts visuals està essent i serà molt gran, amb la circumstància afegida que provenim d’una migradesa econòmica i sistèmica.
Com a Centres d’Art públics de Catalunya prenem consciència que hem de treballar més que mai per ajudar al manteniment del sector de les arts visuals en actiu. En aquest sentit, estem convençudes que els centres d’art podem fer molta feina per donar suport al nostre sector en cadascun dels nostres territoris, alhora que ens volem coordinar amb les accions que emprengui el Departament de Cultura de la Generalitat i amb les d’altres agents del sector com són la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya, l’Associació Catalana de Crítica d’Art, Xarxa d'espais de creació i producció de Catalunya. Xarxaprod., Actua Cultura, ArtBarcelona i el Gremi de Galeries d'Art de Catalunya.

El nostre plantejament conjunt és apostar per tot allò que pugui ajudar els i les nostres professionals a continuar treballant d’una forma professional, digna i suficient. Calen polítiques actives de creació de noves oportunitats, alhora que també cal escoltar i tenir present les aportacions de tots els agents de les arts visuals, des de la pràctica artística, la crítica, el comissariat, etc. Creiem que els centres d’art poden ser i són una plataforma necessària per a dur a terme accions a favor dels professionals de les arts visuals i que els resultats reverteixin a fi de bé en la societat, i per això:

1. Agraïm l’aprovació dels primers paquets de mesures de suport a la cultura del Departament de Cultura de la Generalitat i d’alguns dels Ajuntaments, però tot i això, pensem que és necessari adoptar altres accions i polítiques de major impacte i recorregut, específicament pensades per aquesta crisi que ens afecta profundament a curt, mig i a llarg plaç.

2. Reivindiquem que tots els Centres d'Art de la Xarxa mantinguin els equips i pressupostos assignats per cada Ajuntament.

3. Donem suport i ens sumem a les campanyes ja iniciades per Actua Cultura, la PAAC l’ Associació Catalana De Crítics D'art (ACCA). Molt especialment, subratllem i també demanem:
− La implementació en l’àmbit laboral i fiscal de l'Estatut de l'Artista.

− El 2% del pressupost en Cultura.

− Que l’1,5% d'obra pública és destini a l'obertura de programes de suport als/les artistes.

− L’activació de polítiques que promoguin el mecenatge.

4. Proposem la creació de noves línies de suport als i les professionals independents de les arts visuals, que ens oferim a canalitzar a través dels Centres d’Art de la Xarxa. Concretament, proposem:

− Línia d’ajudes per a projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca, per a l’elaboració de nous projectes.

− Línia d’ajudes a la producció d’obres d’art susceptibles de ser posteriorment patrimonialitzades a través del Pla d’Adquisicions d’Art Contemporani

− Línia d’ajudes per a projectes artístics d’acció comunitària en el context social, educatiu, sanitari, etc.
− Línia d’ajudes per a projectes artístics digitals, inclosos aquells que tenen per objecte la projecció internacional dels i les artistes.

Finalment, volem deixar constància de que els Centres d’Art de Catalunya estem reprogramant les nostres exposicions i activitats amb els recursos que tenim assignats amb la voluntat de dur a terme els programes que tenim previstos. Per això, per tal de poder encarar nous projectes específicament pensats per pal·liar els efectes de la present crisi, els Centres d’Art de la Xarxa fem palès que és necessari trobar recursos extraordinaris per poder contribuir com pretenem, activament i propositivament, en el pla de xoc del sector de les arts visuals contemporànies.


 


image

Més notícies
Arxiu de notícies