• Menú
  • Volver atrás
    Prototipos

    Què són els Prototips?

    Agafem la iniciativa i pensem accions que museus, institucions culturals i fundacions puguin engegar amb el nostre impuls i per a la comunitat artística.

    Sabem que la precarietat és un dels mals endèmics en el nostre gremi i la pandèmia només ha fet aflorar les mancaces sistèmiques que tenim en matèria de finançament públic a la cultura i de regulacions fiscals que afavoreixin una pràctica professional que es caracteritza per una gran variabilitat i temporalitat.

    Des de la PAAC no ens quedem de braços plegats i des d'aquest darrer any, 2020, hem impulsat diferents projectes amb institucions que volen ser llavors per a projectes amb continuïtat.

    Els diversos programes de col·laboració es preparen conjuntament amb un museu, una fundació o un centre d'art i tenen com a objectiu enllaçar les línies d'investigació de la pròpia institució amb el treball d'artistes seleccionats, i aprofundir en les línies de recerca de tots dos actors.

    A tall d'exemple aquestes són algunes de les iniciatives que hem impulsat amb la col·laboració d'institucions culturals en els darrers mesos:

    • Encàrrecs exploratoris, amb Servei de Mediació del CCCB. 4 Informes encarregats per aquest Servei que han de servir per identificar artistes, pràctiques i projectes innovadors i inspiradors que puguin alimentar els processos de recerca i creació, i apuntar nous projectes, mirades i formats als programes del CCCB.
    • Beques BKF MACBA, amb la Fundació MACBA. 10 beques d'investigació artística dirigides a generar nous debats, enriquir les lectures de la col·lecció i el pensament crític.
    • Empelts, amb el MNAC: 4 beques per artistes que s'empeltaran a diferents taules museogràfiques del MNAC (romànic, educacaió, arxiu i ciutat) durant sis mesos.
    • A més a més estem pensant futurs prototips en converses amb diferents fundacions com Caixaforum, Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural, Fundació Carrasso, Museu Morera de Lleida i el Museu d’Art Modern de Tarragona.

    El 2021 vam llençar una convocatòria pública per un encàrrec exploratori per detectar pràctiques innovadores i interessants d'inserció d'artistes més enllà del sector cultural. La convocatòria la va guanyar el col·lectiu Larre que ha cartografiat artistes i projectes locals/internacionals que exploren la relació entre el món laboral, l'empresa i la sostenibilitat dels artistes. Els projectes investigats per part de Larre tracen unes les línies a explorar que poden aporten riquesa i elements innovadors per a futurs prototipats.

    Teniu l'estudi complet de Larre al final de la pàgina.