• Menú
 • Volver atrás
  Comunicados

  ¿Quién maneja mi MACBA?

  21 de juliol de 2021 | Comunicat sobre els cessaments de personal al MACBA

  En pocs dies hem tingut dues notícies contraposades sobre el MACBA. Dijous passat se'ns informava sobre la nova directora, Elvira Dyangani Ose, que vam considerar una gran notícia per al sector. Aquest dilluns, però, ens assabentàvem del cessament del director de programes, Pablo Martínez, i de la conservadora en cap, Tanya Barson.

  Després de mantenir converses amb les treballadores, representants i amb el patronat del MACBA, coincidim en diversos punts amb les crítiques que les treballadores han fet en els seus comunicats.

  Les formes amb què s’han tractat les persones treballadores cessades no representen l’espai de respecte i de cures que creiem necessari per al sosteniment del nostre col·lectiu, i molt especialment tractant-se d’una institució de la rellevància del MACBA, que hauria de ser exemplar en la seva relació amb el seu personal treballador i col·laborador. Les presses i la forma escollida de comunicar-los aquest cessament ha multiplicat el malestar i la desconfiança.

  El canvi d’organigrama s’ha fet justament durant l’absència de direcció i mantenint-ne l’equip humà del museu totalment al marge, fet que ens desperta molts dubtes sobre la intenció que hi ha al darrere. Entenem que la direcció ha de poder desenvolupar el projecte amb el qual ha guanyat el concurs, amb l’organigrama que consideri oportú. Aquesta decisió presa en el moment en què no hi ha cap direcció al centre, implica que ha estat presa sense tenir en compte la nova direcció, de forma opaca i poc transparent. La direcció entrant, que encara no ha pogut ni tan sols conèixer les persones treballadores, no ha tingut l’oportunitat de participar del disseny del nou organigrama ni de plantejar el pla de futur per al museu.

  L’acomiadament d’aquestes dues persones es produeix en un moment inadequat, sense comunicació i aprofitant el buit de direcció, i ha provocat a més a més la renúncia de les directores del PEI i de part del professorat d’aquest programa d’estudis, posant en risc aquest oasi per al discurs crític. Tot plegat posa a la nova direcció davant d’una situació d’especial dificultat i en un clima de conflicte i desconfiança que no volem que faci més difícil arrancar un nou projecte que ens consta que tothom ha rebut amb il·lusió i motivació. La nova direcció ha de tenir tot el suport de la comunitat i de l’equip gerencial per portar a terme els canvis i els plans que consideri oportuns.

  Creiem que la transparència amb què es convoquen els concursos de direcció s’ha d’aplicar també a la resta de decisions que es prenen en relació a l’equip del museu per garantir un tracte laboral digne però també per protegir les nostres institucions de governances erràtiques i poc clares. Les dues persones treballadores acomiadades es van escollir per concurs públic però en canvi es tracten com a càrrecs de confiança de la direcció sortint. Aquesta ambigüitat juntament amb les decisions preses de forma opaca i al marge de la direcció, així com els problemes que en el passat ja han tacat la institució, fan palesa la necessitat urgent de repensar la governança del MACBA.