Per encàrrec de la Fundació Photographic Social Vision, la periodista Wayra Ficapal ha elaborat l’informe “Festivals de fotografia a Catalunya: estat de la qüestió i propostes de millora”. Aquest estudi fa una radiografia actualitzada del sector dels festivals de fotografia a Catalunya per propiciar la deguda reflexió al respecte i les accions i canvis necessaris per a l’exercici de bones pràctiques professionals i l’erradicació de la precarietat.
“Tenint en compte que la principal mesura per fer front a la desinformació visual és l’educació, és a dir, preparar a la ciutadania per a una major actitud crítica envers les imatges, els festivals de fotografia a Catalunya es posicionen com una oferta cultural d’interès creixent. En un espai-temps concentrat, ofereixen accés a continguts culturals, sensibilització i educació visual, i estudi i difusió del patrimoni fotogràfic, tant català com internacional. A més, davant la crisi dels mitjans de comunicació tradicionals, molts fotògrafs han trobat en els festivals de fotografia un espai on poder exposar la seva feina i fer-la accessible a un públic extens. Malgrat tot aquest context favorable, aquests esdeveniments sovint estan afectats per una problemàtica que s’estén per tot el sector de la cultura: la precarietat”, escriu Wayra Ficapal a l’informe.
Xifres destacades de l’estudi
A Catalunya hi ha 35 festivals de fotografia en actiu, la majoria de petit i mitjà format, de gèneres diversos com fotografia social, de natura, d’ornitologia, de casaments, de fotografia contemporània, emergent, analògica, experimental, festivals de pensament i arts visuals i festivals amb perspectiva transfeminista. El 89% de festivals de Catalunya va néixer després del buit generat per la desaparició del festival biennal Primavera Fotogràfica, l’any 2004. Consulta aquí la llista completa de festivals de fotografia de Catalunya.
El model català de país centralitzat es reprodueix als festivals, ja que el 59% se situa a la província de Barcelona, el 24% a la de Girona, el 12% a Tarragona i el 6% a Lleida. Pel que fa a calendari, a Catalunya hi ha festivals de fotografia actius durant tot l’any, ara bé, el 33% s’inauguren a l’octubre, el 15% al novembre i el 9% al setembre, i això suposa que el 57% dels festivals es concentren en aquests tres mesos. El 59% dels 17 festivals que van respondre l’enquesta per elaborar aquest informe afirmen que el calendari de subvencions públiques i la firma de contractes o col·laboracions amb l’administració pública és un fet “molt determinant” a l’hora d’agendar les activitats del festival que dirigeixen, mentre que un 24% assegura que és “una mica determinant”.
En referència a la remuneració econòmica dels directors i directores dels festivals, només un 41% assegura rebre una remuneració justa, mentre que un 59% afirma que li resulta insuficient o que no cobra.
Pel que fa al pressupost, més de la meitat dels 17 festivals que van respondre l’enquesta (el 53%) tenen un pressupost que va dels 40.000 als 150.000 euros, un 41% no supera els 25.000 euros i un 6% supera els 150.000 euros. Les fonts de finançament dels festivals posen de relleu la complexitat administrativa del país: un 94% reben finançament públic provinent d’ajuntaments, un 71% de diputacions, un 77% de la Generalitat de Catalunya, i un 24% del Ministeri de Cultura de l’Estat. Cap festival rep ajudes públiques de la Unió Europea. Els festivals tenen també altres fonts de finançament com el patrocini privat, venda d’entrades, marxandatge, visites guiades
Remuneració dels fotògrafs i altres qüestions fonamentals
Pel que fa a la remuneració de l’artista pel treball o serveis prestats als festivals, un 75% dels 75 fotògrafs i fotògrafes que van contestar l’enquesta assegura que ha rebut propostes de participació en festivals en què no hi havia honoraris assignats per drets d’autor o serveis sol·licitats. Només un 9% dels artistes asseguren haver rebut una remuneració econòmica justa, un 26% n’ha rebut de forma simbòlica, un 30% ha rebut remuneració només excepcionalment i un 35% directament no ha cobrat per la feina. |
|