• Menú
 • Torna enrere
  Bones pràctiques

  Què són les bones pràctiques?

  Remuneració, respecte als drets d'autor i contractes, tres coses bàsiques, per entendre les bones pràctiques

  Els principis fonamentals que defensen les bones pràctiques professionals poden resumir-se en tres premisses essencials:

  1. la remuneració de l'artista pel treball o els serveis prestats
  2. el respecte als seus drets d'autor i
  3. l’ús normalitzat del contracte per escrit.

  El respecte a aquests tres principis va ser acordat per tots els sectors del món de l'art contemporani (associacions de directors de museus i centres d'art, galeries, crítics i la UAAV) i el Ministeri de Cultura en el marc del Document de bones pràctiques en museus i centres de d’art (31 de gener de 2007), que els reconeix en el seu capítol 4. D'aquesta manera, les bones pràctiques no són unes reivindicacions unilaterals, sinó que són un pacte sectorial, un acord que obliga a totes les parts. Tots hem de normalitzar les nostres relacions professionals segons aquestes premisses.

  Pots llegir el document conegut com a codi o decàleg de bones pràctiques professionals penjat aquí.

  L’artista ha de tenir present que és una part activa en el compliment de les bones pràctiques i que la seva passivitat no l’eximeix de la responsabilitat de complir-les i fer-les complir. Les males pràctiques són responsabilitat a parts iguals: tant de qui les proposa com de qui les accepta.

  I les persones comissàries?

  L’activitat de comissari no té una regulació legal i per tant no hi ha un decàleg explicitant quines són les seves obligacions. Amb caràcter general queda fora de les seves obligacions legals preocupar-se de la contractació de l’artista exceptuant el cas que se n’hagi compromès per escrit amb l’espai. Cal recordar que l’artista habitualment signa contracte no pas amb el comissari/ària sinó amb l’espai de difusió i per tant la darrera responsabilitat recau en l’espai de difusió i l’artista. Ara bé, com a persona intermediària entre l'espai de difusió i l'artista, qui comissaria hauria també de ser responsable que la situació legal de l’artista quedi ben definida i col·laborar pel compliment de les bones pràctiques entre totes les parts. Artista, comissari/ària i espai de difusió o galeria han de treballar conjuntament perquè així sigui. La responsabilitat és compartida.

  Et convidem a fer un volt per l'apartat Bones Pràctiques per a més informació sobre contractes i decàlegs. També pots trobar una extensa llista de preguntes freqüents sobre autoria, drets i deures.