Bones pràctiques
Guia per a unes Convocatòries Cuidades
Què és una convocatòria cuidada? Per què les bones pràctiques abans de començar? Com aconseguir oportunitats equitatives per tothom?
Després de dos anys de recerca conjunta amb diferents professionals de les arts i d'exercici de cura i assessorament a institucions i col·lectius en la redacció de convocatòries, el 2023 vam decidir recopilar un seguit de recomanacions per a la redacció d'una convocatòria en l'àmbit de les arts visuals.
L’objectiu d'aquesta publicació és posar l'accent en els mecanismes per evitar la precarització, ara mateix sistèmica, del col·lectiu. La guia se centra en els criteris econòmics justos, les mesures equitatives per a l'accessibilitat d'un col·lectiu eminentment divers, així com mesures de presa de consciència i de cura dels vincles que s'estableixen en qualsevol tipus de convocatòria.
Aquest projecte parteix de dues recerques prèvies. Per una banda, l'estudi sobre discriminació en convocatòries del focus group «Descentrar la mirada per ampliar la visió», finançat els anys 2021 i 2022 per la PAAC i Arts Santa Mònica i impulsat per Lucía Egaña i Giuliana Racco. I, per l'altra banda, les Jornades Laboratori d'idees per a convocatòries cuidades (LICC) celebrades a la Fàbrica de creació La Escocesa del barri de Poblenou, coordinades per Tau Luna Acosta, Paula Bruna, Natalia Carminati i Rosa Lendinez. Aquestes jornades es van celebrar en el marc de DIES (Dispositius d’activació artística i espais digitals) impulsat per Idensitat, Casa Planas, Le BBB Centre d’Art, La Escocesa i la Universitat de Barcelona.